JustCity

"Wij werken vanuit een ideële overtuiging aan een rechtvaardige stad, met solidariteit en duurzaamheid als grondbeginselen. We hebben een groot hart voor kwaliteit in ’het gewone’ en ogenschijnlijk doodnormale woonomgevingen met hun inwoners." 

 

Buro Barzilay is in 2016 door architect Marcel Barzilay opgericht. We zijn gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en openbare ruimte uit de experimentele en geëngageerde jaren ’70. Die affiniteit is ontstaan vanuit een fascinatie voor het woonerf in Zwolle-Zuid waar ik ben opgegroeid.

Samen met Ruben Ferwerda was ik initiatiefnemer van het onderzoek Verkenning Experimentele Woningbouw met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hieruit is met NAi010 uitgevers de publicatie ‘Experimentele Woningbouw ’68-’80 in Nederland’ voortgekomen, alsmede het vervolgonderzoek ‘Experimentele Woningbouw 1968-1980 Revisited’. Veel van de thema's van toen hebben nu weer actualiteitswaarde. De woningnood noemen we nu de wooncrisis. Collectieve woongroepen als Centraal Wonen noemen we nu CPO of wooncoöperatie en bieden net als toen een alternatieve woonvorm en oplossing voor actuele vraagstukken. En voor de antwoorden rondom het thema de rechtvaardige stad - van wie is de stad? voor wie is de stad? - raken we nog steeds geïnspireerd door de oplossingen en idealen van toen met zeggingskracht voor nu.

Als Barzilay+Ferwerda stonden wij bekend als experts rondom dit onderwerp en werkten wij aan wijkvernieuwing en woningverbetering in Post-65 wijken. In 2020 wonnen zij de prijsvraag Panorama Lokaal van het College van Rijksadviseurs, locatie Mosterdhof Westervoort. Als Buro Barzilay zetten we dat werk door in projecten als BuurtSaam Dronten, Houten Hub en diverse projecten in Apeldoorn.